geometria analityczna trójkąt
michaeli19: Punkt C = (−1, 4) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego ABC, którego podstawa AB zawiera
się w prostej o równaniu y − 2x + 4 = 0. znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta
wiedząc, że długość podstawy AB jest równa długości wysokości tego trójkąta opuszczonej z
wierzchołka C
23 sty 21:14
salamandra: Wyznacz odległość punktu C od prostej− otrzymasz wysokość. Potem 1/2 AB do kwadratu + h2 da ci
AC2
Później po otrzymaniu AC wstawiasz do wzoru na odległość dwóch punktów uwzględniając ze punkt A
ma współrzędne (x,2x−4)
23 sty 21:21
Mila:

1) k: − 2x +y+ 4 = 0. ⇔y=2x−4
C=(−1,4)
h⊥k
2) Równanie prostej zawierającej wysokość
| | 1 | | 1 | | 7 | |
y=− |
| x+b i 4=− |
| *(−1)+b⇔b= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
D=(3,2)
3) długość wysokości
h=
√(3+1)2+(2−4)2=
√20=2
√5
4) |AD|=
√5
(x−3)
2+(y−2)
2=(
√5)
2 i y=2x−4
(x−3)
2+(2x−6)
2=5
x=2 lub x=4
Dokończ
23 sty 23:04