Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f.
Angelika: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f.
a) f(x,y)=x
4− 2x
2+ 4xy −2y
2 + y
4
Proszę o rozwiązania zadania
23 sty 20:52
Jerzy:
A może sama coś spróbujesz ?
Policz: f’x i f’y.
23 sty 20:55
Angelika: no f'x = 4x
3 −4x +4y
f'y = 4x−4y+4y
3
Miło byłoby gdybyś mi wyznaczył x i y i punkty, resztę dam radę

Dziękuje
23 sty 21:05
jc:
x3−x+y=0
y3−y+x=0
suma i różnica
(x+y)(x2−xy+y2)=0
(x−y)(x2+xy+y2)−2(x+y)=0
Z pierwszego x+y=0,
z drugiego x−y=0,
dlatego x=y=0.
23 sty 21:33
jc: Lub zwyczajnie.
y=x−x3, x=y−x3
x=x−x3 − (x−x3)3
x3=(x3−x)3
x=x3−x
2x=x3
x=0 lub x=√2 lub x=−√2
y=0 y=−√2 y=√2
No tak w końcu jest?
23 sty 21:39
jc: (x,y)=(0,0), (√2, − √2), (−√2, √2)
(w pierwszym sposobie źle policzyłem różnicę)
23 sty 21:48