Dwa zadania z którymi nie umiem sobie poradzić.
kcmJ: Zad.1
Punkt B jest obrazem punktu A w jednokładności o środku w punkcie S i AB=4*SB. Skala s tej
jednokładności spełnia warunek?
Prosiłbym o wytłumaczenie dlaczego.
Zad.2
Spośród wszystkich liczb pięciocyfrowych wybieramy losowo jedną. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że iloczyn cyfr wylosowanej liczby jest podzielny przez 8 i nie jest podzielny przez 16.
23 sty 20:48
kcmJ: Zad.
O to co stworzyłem:
Z Z Z Z Z − pięciocyfrowa liczba.
Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
|Ω| = 9*10*10*10*10=90 000 (bo na pierwszym miejscu nie może być zero, pozostałe dowolnie)
Rozważamy przypadki, gdy iloczyn cyfr jest podzielny przez 8 i nie jest podzielny przez 16:
a) jedna "8", pozostałe pięć cyfr nieparzystych
1*5*5*5*5=625 ("8" jedna możliwość, pozostałe z pięciu nieparzystych cyfr)
625*5=3125 (bo "8" może stać na pięciu różnych miejscach);
b) z "4" mamy: "4" i "2" oraz "4" i "6" (inne kombinacje parzystych dzielą się przez 16
również, lub nie dzielą przez 8)
− dla "4" i "2"
1*1*5*5*5=125
125*5*4=2 500 (bo "4" wybieramy na pięć sposobów, "2" na cztery lub odwrotnie, bez znaczenia)
− dla "4" i "6"
1*1*5*5*5*5*4=2 500 (sytuacja analogiczna jak z "4" i "2")
Łącznie 5 000
c) "2" i "6". Mamy:
− trzy "2"
(nie wiem jak zrobić dwumian Newtona, dlatego będę pisał [x nad y])*
[5 nad 3]*5*5=250 (liczba kombinacji trzech "2" z dwumianu Newtona, pozostałe 2 miejsca na 5
sposobów nieparzystymi)
− trzy "6"
[5 nad 3]*5*5=250 (analogicznie jak dla trzech "2")
− dwie "2" i "6"
[5 nad2]*1*5*5*3=750 (razy 3 dlatego, że "6" na 3 sposoby, pozostałe logika jak wyżej)
− dwie "6" i "2"
[5 nad2]*1*5*5*3=750 (jak dla dwóch "2" i "6")
Łącznie 2000
Sumujemy:
|A|=3 125+ 5 000+ 2 000= 10 125
| | 10 125 | | 9 | |
P(A)= |
| = |
| (co jest zgodne z podaną odpowiedzią) |
| | 90 000 | | 80 | |
Robiłem to według klucza i wszystkie wyniki starałem się uzyskać jakie powinny być, więc jeśli
logika, którą sobie dodałem jest błędna prosiłbym o wskazanie tego.
| | 1 | | 1 | |
Ponawiam prośbę o zadanie pierwsze. W odpowiedzi powinno być − |
| ≤ s < − |
| |
| | 3 | | 4 | |
24 sty 10:05
kcmJ: b) z "4" mamy: "4" i "2" oraz "4" i "6" (inne kombinacje parzystych dzielą się przez 16
również, lub nie dzielą przez 8) − tu dodam jeszcze sprostowanie, że ograniczeniem jest tylko
podzielność przez 16, bo chyba wszystkie dzielą się przez 8.*
24 sty 10:10
ite: 10:05 proponuję taki sposób liczenia i zapis, może jest czytelniejszy
a/ jedna "8", pozostałe cztery cyfry nieparzyste
na dowolnym miejscu ósemka, na pozostałych dowolna z cyfr {1,3,5,7,9}
| |
na tyle sposobów wybieram miejsce dla ósemki |
| |
5
4 na pozostałych czterech miejscach dowolna z pięciu cyfr {1,3,5,7,9}
wyrażenie zapisujemy N {5}{1} bez spacji
24 sty 10:34
kcmJ: Dzękuję, czyli chyba ogólnie dobrze zadanie 2. Z zapisem N {}{} zapamiętam.

A jakiś pomysł z zadaniem pierwszym? Jak dojść do takiego wyniku?
24 sty 12:49
ite: | | 1 | |
W pierwszym to wynik dla mnie może być nawet |
| : )) , więc też czekam aż ktoś to wyjaśni. |
| | 5 | |
24 sty 13:08
a@b:

1/ punkty A i B lezą po przeciwnych stronach S
więc skala s<0
2/ Punkty A i B leżą po tej samej stronie punktu S
więc skala s>0
24 sty 13:42
kcmJ: Rozumiem.
Tak jak w rozwiązaniu a@b, więc nie będę już powtarzał, informację AB=4*SB należy wykorzystać
do określenia długości odcinków.
| | 1 | | 1 | |
Z punktu 1/ s=− |
| odnosi się do lewej strony warunku, natomiast z − |
| należy chyba |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
rozumieć, że skoro s < |
| , to tym bardziej od − |
| (taka zmyłka, ważna była tylko ta |
| | 5 | | 4 | |
| | 1 | |
informacja o − |
| , bo jeśli wymienić pozostałe odpowiedzi do wyboru: a)−4 ≤ s ≤ −3; |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
c)− |
| ≤ s ≤ |
| d) 3 ≤ s ≤ 4, to łatwiej wykluczyć, iż to nieprawda.) |
| | 4 | | 3 | |
Dziękuję a@b.
24 sty 14:34
kcmJ: | | 1 | |
Albo błąd w druku i powinno być s < |
| , już sam nie wiem, bo jak się zastanowiłem, to co |
| | 5 | |
| | 1 | |
napisałem powyżej byłoby prawdą dla s > |
| ... |
| | 5 | |
24 sty 14:40
ite: thx a@b również : ))
24 sty 16:27