Znajdź n z f(x)
Kamila: Cześć,
będę wdzięczna za rozwiązanie jednego przykładu.
Znajdź taką liczbę naturalną n, że rozwiązanie równania f(x) = 0
leży w przedziale [n;n+1) jeżeli:
a) f(x) = 575lnx + 5x − 22300
23 sty 19:48
xoy:
1)
f(x) = 575lnx + 5x − 22300
| | 575 | |
f(x) jest rosnąca, bo f'(x)= |
| +5>0 dla x>0 |
| | x | |
Trzeba szukać x
0 ∊< n,n+1) dla którego f(x
0)=0
f(e
2)=575*2+5*e
2−22300≈1150+5*7−22300<0 za mało
...
f(e
8)<0
f(e
8*1.2)>0
f(3520)≈−4.4<0
f(3521)≈0.74>0
n=3521
x
0∊<3520,3521)
23 sty 22:48