klasy abstr.
Szymon: Wyznacz klasy abstrakcji relacji równoważnościowej R określonej w zbiorze {1,2,3,4,5}
następująco: xRy wtw 4|x2−y2
23 sty 18:43
Szymon: R={(1,1),(1,3),(2,2),(2,4),(3,1),(3,3),(3,5),(4,2)} ?
23 sty 18:47
Szymon: [{1}]
R={1,3,5}
[{2}]
R={2,4}
[{3}]
R={1,3,5}
[{4}]
R={4,5}
[{5}]
R={1,3,5}
czy tak to się pisze?
jestem na studiach humanistycznych i zupełnie tego nie rozumiem
23 sty 18:57
Szymon: up
23 sty 19:19
Szymon: :(
23 sty 20:03
irwin: dodaj klamry: {{2},{4}} itd.
23 sty 20:10
Pytający:
R = {(1, 1), (2, 2), (3, 3), (4, 4), (5, 5),
(1, 3), (3, 1), (2, 4), (4, 2), (3, 5), (5, 3),
(1, 5), (5, 1)}
[1]R = [3]R = [5]R = {1, 3, 5}
[2]R = [4]R = {2, 4}
23 sty 20:31
23 sty 20:35
Adamm:
xRy ⇔
x2 = y2 mod 4 ⇔
x = y mod 2
mamy dwie klasy abstrakcji
23 sty 20:40
szymon: ok, czyli
Zbiór {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
xRy wtw. 3Iy−x
3 klasy?
[0]R=[3]R=[6]R=[9]R={0,3,6,9}
[1]R=[7]R=[4]R={1,4,7}
[2]R=[5]R=[8]R={2,5,8}
23 sty 21:17
ite: tak
23 sty 22:59