Model klasyczny
Nickster: Rzucamy 4 razy sześcienną kostką. Rozważmy zdarzenia
A− suma oczek wynosi 10,
B− na każdej kostce jest inna liczba oczek.
Opisać przestrzeń probabilistyczną oraz policzyć prawdopodobieństwa zdarzeń
Moc B będzie wynosić 6*5*4*3 ale nie wiem jak z A... wypisałem sobie te zdarzenia (nie wiem czy
wszystkie) :
(6,2,1,1),(5,3,1,1),(5,2,2,1),(4,4,1,1),(4,3,2,1),(4,2,2,2),(3,3,3,1),(3,2,2,3) i teraz muszę
jeszcze to pomnożyć gdyż te liczby mogą być na róznych miejscach (np.4321−>4231). Tutaj mam
problem. Zapomniałem jak wyliczać to, może ktoś pomóc?
23 sty 18:33
xyz:
//nie czytalem rozwiazania, tylko odpowiem na pytanie o permutacjach
ogolnie jak masz 4 rozne liczby np.
1, 2, 3, 4
to ich ulozen jest 4! czyli 1*2*3*4 = 24
dla 6 roznych liczb ulozen bedzie 6! czyli 720
Jednakze napisalem "rozne" liczby
Co jak mamy iles tych samych?
dzielimy przez liczbe permutacji tych ktore sa te same
np.
1,2,3,3
wszystkich ulozen jest 4!
ale mamy dwie trojki, te dwie trojki mozemy na 2! zamienic
| | 4! | | 2! * 3*4 | |
wiec odp to |
| = |
| = 3*4 = 12 |
| | 2! | | 2! | |
wypiszmy je wszystkie
(1,2,3,3), (1,3,2,3), (1,3,3,2)
(2,1,3,3), (2,3,1,3), (2,3,3,1)
(3,1,2,3), (3,1,3,2), (3,2,1,3),
(3,2,3,1), (3,3,1,2), (3,3,2,1)
Takze jak widac jest ich faktycznie 12.
23 sty 19:32
xyz: Dla liczb 1,2,3,3,4,5,5,5
to ich ulozen jest
8! − wszystkich cyfr jest 8, mozemy je ulozyc na 8! sposobow
2! − tyle ulozen samych trojek
3! − tyle ulozen samych piatek
23 sty 19:35
Nickster: Wielkie dzięki
23 sty 19:48