Romb i trójkąt jako część jego pola
Kamil:

Dany jest romb ABCD. Punkt E jest środkiem boku AB , a punkt F jest środkiem boku
BC . Wyznacz, jaką częścią pola rombu jest pole trójkąta DEF . Zakoduj wynik podając trzy
pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
1. |∡DAE|=|∡DCF| więc ΔAED≡ΔDCF na podstawie cechy b−k−b.
2. PΔAED=PΔDCF
3. |DE|=|DF| więc ΔDEF jest równoramienny.
Te 3 rzeczy udało mi się w tym zadaniu zobaczyć. Myślę, że do wykonania zadania potrzebne
byłoby uzależnienie boków trójkąta DEF od zmiennej a. Możliwe, że dałoby się to zrobić
opierając
się o podobieństwo trójkąta DEF do któregoś z pozostałych trójkątów w tym rombie, ale ja tego
nie widzę niestety.

Ma ktoś pomysł co w dalszej kolejności powinienem zrobić? Byłbym wdzięczny za podpowiedź
23 sty 18:10
janek191:
Pole rombu
P = 2a*2a sinα = 4 a
2 sin α
Pole trzech trójkątów
P
3Δ = 2*0,5*2a*a sinα + 0,5 a*a sin( 180
o −α) = 2 a
2 sin α + 0,5 a
2 sin α =2,5 a
2 sin α
zatem
P
Δ = 4 a
2 sin α − 2,5 a
2 sin α = 1,5 a
2 sin α
oraz
PΔ | | 1,5 | | 3 | |
| = |
| = |
| = 0.375 |
P | | 4 | | 8 | |
23 sty 18:33
Kamil: Dziękuję bardzo! Właściwie to zadanie nie było specjalnie trudne, ale brakło mi pomysłu
ostatecznie
23 sty 18:39
Mila:

P
ABCD=P
| 1 | | 1 | |
1) PΔABD= |
| P, PΔAED= |
| PΔABD− Δ te mają tę samą wysokość⇒ |
| 2 | | 2 | |
Analogicznie :
2)
| 1 | |
ΔEBF∼ΔACB w skali k= |
| ⇔ |
| 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔEBF= |
| PΔACB= |
| * |
| P= |
| P |
| 4 | | 4 | | 2 | | 8 | |
3)
dokończ obliczenia
23 sty 18:43