Wykaż
Jakub: Wykazać, że równanie x2−ky2=−1 nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych dodatnich x,y, gdzie k
jest liczbą dającą resztę 3 z dzielenia przez 4
23 sty 16:35
Bleee:
Rozpatrz przypadki:
x = 4j lub x = 4j + 2
x = 4j+1 lub x = 4j+3
Dorzuć do tych dwóch przypadków przypadki z y (analogiczne)
W efekcie otrzymasz cztery przypadki które w skrócie można zapisać jako
x − parzysta, y − parzysta
x − parz, y − nieparz
x − nieparz, y − parz
x − nieparz, y − nieparz
Zauważ także ze − 1 = 4*(−1) + 3
23 sty 17:55