Rozwiązywanie równań/nierówności trygon.
Berki: Cześć,
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak działa jedna rzecz, mianowicie:
| | 1 | |
powiedźmy, że mam jakieś równanie trygonometryczne gdzie kąt to 5x np. sin5x = |
| i mam to |
| | 2 | |
rozwiązać w przedziale <0; 2pi>.
| | pi | |
Przy rozwiązywaniu tego mogę od razu podstawiać sobie wartości czyli np. 5x = |
| + 2kpi i |
| | 6 | |
| | 5 | |
wyznaczam x i później to samo podstawianie dla |
| pi, ale gdybym za 5x podstawił "t" i |
| | 6 | |
wyznaczał z tej zmiennej to czy wtedy przedział rozszerzy się <0; 5pi>?
Ogólnie nie rozumiem kiedy przy rozwiązywaniu równań trygonometrycznych lub nierówności
przedział w którym mam podać rozwiązanie się poszerza a kiedy nie biorąc pod uwagę, że w
treści zadań został już jakiś narzucony.
23 sty 15:55
PW: To proste. Jeżeli
mamy rozwiązać na przedziale <0, 2π>, to x mają być brane z przedziału <0, 2π>:
0 ≤ x ≤ 2π,
a więc
0 ≤ 5x ≤ 10π,
co oznacza, że w równaniu (1) argument t = (5x) przyjmuje wartości z przedziału <0, 10π>:
| | 1 | |
(1') sint = |
| , t ∊ <0, 10π>. |
| | 2 | |
23 sty 20:40
Patryk: Ok, ale gdybym nie korzystał ze zmiennej pomocniczej 't' tylko od razu przyrównywał np. 5x =
| | pi | |
|
| +2kpi to w tym wypadku przedział nie ulega zmianie? |
| | 6 | |
24 sty 17:33
salamandra: Rozwiązania ci się zawężą, ale przedział pozostaje bez zmian. To tak jakbyś narysował wykres
sin5x− pięciokrotnie się on zwęża względem osi Y
24 sty 17:43