indukcja
Kinga: | | n3+3n2+2n | |
Jak udowodnić przez INDUKCJĘ, że liczba |
| , gdzie n ≥ 1 jest liczbą naturalną? |
| | 3 | |
Znaczy co powinno być w takim przypadku tezą?
23 sty 15:52
Mariusz:
3|n3+3n2+2n
Sprawdzasz czy teza zachodzi dla
n=1
3|6 ,
Zakładasz że teza zachodzi dla pewnego
n=k
3|k3+3k2+2k
Pokazujesz czy teza zachodzi także dla
n=k+1
3|(k+1)3+3(k+1)2+2(k+1)
3|k3+3k2+3k+1+3k2+6k+3+2k+2
3|(k3+3k2+2k)+3k2+9k+6
3|(k3+3k2+2k)+3(k2+9k+6)
k3+3k2+2k jest podzielne przez 3 z założenia
3(k2+9k+6) jest podzielne przez 3 gdyż jest iloczynem liczby 3 i liczby naturalnej
23 sty 16:04
Mariusz:
Oczywiście nie wyciągnąłem poprawnie tej trójki
3|(k3+3k2+2k)+3(k2+3k+2)
k3+3k2+2k jest podzielne przez 3 z założenia
3(k2+3k+2) jest podzielne przez 3 gdyż jest iloczynem liczby 3 i liczby naturalnej
23 sty 16:07
Kinga: Dzięki wielkie!
23 sty 16:13