Prawdopodobieństwa
Kasia: Na regale ustawiamy 9 książek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że trzy z góry ustalone książki
znajdą się koło siebie?
Czyli:
Ω =9!
A= 3!*6!
Jeśli z 9 książek wybierzmy 3 ustalone to zostaje Nam 6 książek do rozłożenia.W odpowiedziach
jest A=3!*7!
Teraz zastanawiam się skąd maja 7! przecież zostaje tylko 6 książek.
23 sty 15:51
Bleee:
Bo jeszcze musisz 'ustawić' ten zbiór 3 książek na półce (one zajmą 3 kolejne miejsca z 9
dostępnych, więc masz dokładnie 7 możliwości)
23 sty 15:52
Jerzy:
Trzy książki możesz ustawić na 7 pozycjach. Teraz permutujesz te trzy książki oraz pozostałe 6.
Masz: 7*3!*6! = 3!*7!
23 sty 15:54
Mila:
{(k1k2k3),k4, k5, k6, k7, k8, k9}
Trzy ustalone książki "scalamy" w jeden element, to mamy 7 elementów do ustawienia.
7!*3!− 3 książki ustawiamy między sobą na 3! sposobów
23 sty 15:56
Mila:
Cześć Panowie, dublujemy się
23 sty 15:57
Kasia: Takie buty.Dzięki
23 sty 16:03
Jerzy:
Cześć
Milu, a może Twoje wyjaśnienie najbardziej trafiło do autorki
23 sty 16:07