PW: Zawieranie zbiorów oznacza prawdziwość implikacji
|z|
2 < λ ⇒ Rez + Imz < λ,
czyli − po oznaczeniu z = x + iy
x
2 + y
2 < λ ⇒ x + y < λ
W języku geometrii oznacza to, że z przynależności punktu (x, y) do koła o środku (0, 0) i
promieniu
√λ musi wynikać przynależność tego punktu do półpłaszczyzny poniżej prostej
y = −x + λ.
Parametr λ > 0 musi być więc taki, że prosta
y = − x + λ
jest styczna do okręgu
x
2 + y
2 = λ
lub leży powyżej tego okręgu. Tu warto zrobić rysunek.
Układ równań z dodatnim parametrem λ
| | ⎧ | x2 + y2 = λ | |
| | ⎩ | y = − x + λ |
|
musi mieć więc dokładnie jedno rozwiązanie będące parą liczb dodatnich albo musi nie mieć
żadnego rozwiązania.
Odpowiedz na to łatwe pytanie.