relacje
Józio: | | n−m | |
R określona w N następująco: nRm wtw |
| ∊Z |
| | 2 | |
Wskaż dziedzinę, przeciwdziedzinę i pole relacji. Określ jej własności.
W odpowiedziach mam podane, że jest symetryczna i euklidesowa, ale dlaczego?
Wg mnie jest antysymetryczna i przechodnia.
proszę o wytłumaczenie
co do dziedziny, przeciwdziedziny i pola to wydaje mi się, że jest to <0,
∞)?
23 sty 14:07
ite: Jak wykazałeś, że jest antysymetryczna?
23 sty 14:50
Józio: Jedyny przypadek, gdzie nRm i mRn to kiedy (n−m)/2=0, czyli n=m
Znaczy nie wiem, tak mi się wydaje. nie ogarniam tego.
23 sty 15:19
ite: 15:19 Jeżeli istnieją jakiekolwiek liczby, dla których jest to prawdą (czyli jednocześnie nRm i
mRn), to relacja R nie jest antysymetryczna (w antysymetrycznej dla żadnej pary nie jest
prawdą, że nRm ⇒ mRn) .
Dla każdej pary liczb naturalnych:
| | n−m | |
Jeśli para (n,m) należy do relacji R to |
| =a, gdzie a∊Z. |
| | 2 | |
Wtedy
n−m=2*a // *(−1)
m−n=−2*a
Ponieważ a∊Z ⇒ −a∊Z
więc para (m,n) również należy do relacji R.
Skoro ∀
n,m∊N(nRm ⇒ mRn) to relacja R jest symetryczna.
23 sty 15:53
Józio: Ok dzięki, a dlaczego jest euklidesowa?
23 sty 15:58
ite: Zapisz definicję i spróbuj pokazać, to jest dokładnie taki sam sposób.
23 sty 16:01
Józio: Ale zaraz, relacja jest określona w naturalnych, więc dlaczego w jej skład mogą wchodzić ujemne
liczby?
23 sty 16:37
Józio: oki, już wszystko rozumiem
23 sty 16:51
Józio: dwie parzyste albo dwie nieparzyste
każda naturalna parzysta jest w relacji z każda naturalną parzystą, a nieparzysta z nieparzystą
dziękuję za pomoc
23 sty 16:51