Geometria analityczna wektor normalny prostej
jailb: Witam mam problem z zadaniem z geometrii analitycznej, brzmi ono:
Wyznaczyć równanie parametryczne i ogólne płaszczyzny, która przecina płaszczyznę
π: 2x+y−2z+3=0
pod kątem prostym, a częścią wspólną tych płaszczyzn jest prosta
l: 4−2x=y+1=z−2
Wyznaczyć równanie ogólne płaszczyzny odległej od płaszczyzny π o 2.
Wiem, że wektor normalny prostej l to iloczyn wektorowy tych dwóch płaszczyzn, ale nie wiem jak
znaleźć wektor normalny prostej l
23 sty 13:50
Mila:
Podpowiedź:
1) prosta l
l:
4−2x=t
y+1=t
z−2=t
====
y=−1+t
z=2+t, t∊R
=========
| | 1 | |
k→=[− |
| ,1,1] −wektor kierunkowy prostej l |
| | 2 | |
P=(2,−1,2)∊l
23 sty 14:35
jailb: Obliczyłam iloczyn wektorowy płaszczyzny π i szukanej płaszczyzny,
jako wektor normalny π wstawiłam [2,1,−2],
jako wektor normalny szukanej płaszczyzny wstawiłam [a,b,c],
a jako wynik [−1/2,1,1].
Z tego wyszedł mi układ równań:
2b+c=−1/2
−2a−2c=1
−a+2b=1 −−> a=2b
−4b−2c=1
c=−2b
i wychodzi 2b−2b=−1/2
:(
23 sty 15:09