Proszę o pomoc
Matt: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
a.) y = 4 − x2 i y = x2 − 2x,
b.) y = x2 i y = 2x + 3;
23 sty 13:37
Matt: Prosiłbym o pomoc w zadaniu
23 sty 14:53
Mila:

a)
f(x)=4−x2
g(x)=x2−2x
4−x
2=x
2−2x
2x
2−2x−4=0
x
2−x−2=0
Δ=9
x
1=−1 lub x
2=2
| −2 | | 1 | |
P=−1∫2(4−x2−x2+2x)dx=−1∫2(−2x2+2x+4)dx=[ |
| x3+2* |
| x2+4x]−12= |
| 3 | | 2 | |
| 2 | | 2 | | 16 | | 2 | |
=− |
| *8+4+8−( |
| +1−4)=− |
| +12− |
| +3=9 |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
23 sty 15:35
Jerzy:

a) P =
−1∫
2[(4 − x
2) − (x
2 − 2)]dx
23 sty 15:37
Mila:

b.)
y = x
2 i y = 2x + 3;
x
2=2x+3
x
2−2x−3=0
x=−1 lub x=3
P=
−1∫
3(2x+3−x
2) dx= .. ?
Licz teraz sam.
23 sty 15:51