23 sty 13:21
Bleee:
1n = 1
23 sty 13:29
raziel: Mam w notatkach że 1∞ jest symbolem nieoznaczonym
23 sty 13:39
ABC:
ale nie w tym przypadku
23 sty 13:46
raziel: dlaczego?
23 sty 13:57
Bleee:
Bo to jest DOKLADNIE 1
| | 0 | | 0 | |
Tak samo jak lim |
| nie ma symbolu nieoznaczonego |
| tylko ta granica jest równa 0 |
| | n | | 0 | |
bo masz DOKLADNIE 0 dzielone przez jakąś wartość (nieskończenie bliska zeru, ale) różna od
zera
23 sty 14:58
raziel: | | 3n | |
To w takim razie dla szeregu ∑(od n=0 do ∞) |
| xn o promieniu zbieżności |
| | n+1 | |
x∊(−
13,
13) aby sprawdzić zbieżność w punkcie
13 mam:
| | 3n | | 1 | |
∑( (13)n*( |
| ))= ∑( |
| ) ? |
| | n+1 | | n+1 | |
23 sty 15:23
Bleee:
Dokładnie.
23 sty 15:47