granica
Nikto0: | | x+1 | |
Witam. Proszę o pomoc  Jak obliczyć granicę z x dążącym donieskończoności z |
| +x |
| | 2x−1 | |
23 sty 12:16
23 sty 12:19
Nikto0: A można sprowadzić do wspólnego mianownika bo tak robiłam ale nie wychodzi mi prawidłowy wynik?
23 sty 12:21
Saizou :
| x+1 | | x+1 | | x(2x−1) | | 2x2+1 | | | |
| +x= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| 2x−1 | | 2x−1 | | 2x−1 | | 2x−1 | | | |
23 sty 12:31
Nikto0: | | x2−x | | x−1 | |
A jak obliczyć taką granicę przy x dążącym do 1 z |
| mi wychodzi |
| ? |
| | x−1 | | | |
23 sty 13:09
Nikto0: Ma wyjść 1
23 sty 13:17
Szkolniak: Wyciągnij x przed nawias w liczniku i skróć (x−1)
23 sty 13:20
Nikto0: Ale wtedy wychodzi nieskończoność a ma wyjść 1. To jest jakiś błąd w książce?
23 sty 13:24
g:
| | x(x−1) | |
x→1 f(x)= |
| =x →1, g=1 |
| | x−1 | |
23 sty 13:35
Nikto0: Dziękuje
23 sty 13:39
23 sty 13:55
Nikto0: Wiem dlaczego nie może być odpowiedź a i b ale nie wiem dlaczego c jest poprawne a d nie jest
poprawne
23 sty 14:36
Nikto0: Może ktoś mi to wytłumaczyć ?
23 sty 15:49
Nikto0: Proszę o pomoc !
23 sty 17:13
Nikto0: Dlaczego −t dąży do nieskończonościprzy granicy f(t) i t dąży do minus nieskończoności f(t)
dlaczego to
Wszystko jest równe zeru dlaczego z podpunktu d lim x dążący so minus nieskończoność z 2x
równa się akurat zeru
I dlaczego lim x dążący do nieskończoności f(x)= nieskończoność ? Proszę o wyjaśnienie.
23 sty 21:30
23 sty 21:41
Nikto0:
23 sty 21:41