Znaleźć punkt Q symetryczny do punktu P = (3, -1, -11) względem prostej
Ekierka33: Znaleźć punkt Q symetryczny do punktu P = (3, −1, −11) względem prostej
l: x−3y−3z−5=0
x+3z−2=0
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku bo już 3 godziny nad tym zadaniem siedzę

Z góry dziękuję
23 sty 02:49
Blee:
1) 'wyciągamy' wektor normalny płaszczyzny prostopadłej do tejże prostej
2) piszemy wzór płaszczyzny (o takim wektorze normalnym) zawierającej punkt P
3) wyznaczamy punkt przecięcie się prostej l z tą płaszczyzną (oznaczmy go jako O)
i teraz np.
4) wyznaczamy wektor PO
5) wyznaczony wektor 'zahaczamy' w punkcie O i koniec wektora wskazuje nam szukany punkt Q
KOOONIEC
23 sty 03:01
Ekierka33: Próbuję, ale nie wychodzi
23 sty 03:06
Blee:
Ale co próbujesz? Co nie wychodzi?
Konkretnie.
I pokaż swoje obliczenia
23 sty 03:10
Ekierka33: 1. Robie macierz:
i j k
1 −3 −3
1 0 3
Z sarrusa wychodzi −9i−3j+3k−3j=−9i−6j+3k=(−9,−6,3)
2. Szukam punktu leżącego na prostej M=(2,−1,0)
3. Tworzę równanie parametryczne prostej l:
x=2−9t
y=−1−6t
z=3t
4. Wyznaczam P'
P'=(2−9t, 1−6t, 3t)
5.
→
PP' = (2−9t−3,1−6t+1, 3t+11) ⇒ (−1−9t , 2−6t , 3t+11)
6. PP' jest prostopadła do (−9 , −6 , 3) ⇔ (−1−9t , 2−6t , 11+3t) o (−9,−6,3) =0
7. Obliczam t
9+81t−12+36t+33+9t=0
126t=42
t=1/3
8.
P'=(2−3, 1−2, 1) P'=(−1, −1, 1) i jest środekiem PQ ⇔
−1=(3+Xq)/2 Xq=5
−1=(−1+Yq)/2 Yq=−1
1=(−11+Zq)/2 Zq=13
Wynik jest błędny. Powinno wyjść Q=(7,3,9)
Nie wiem gdzie robię błąd, dlatego bardzo bym prosiła o wytłumaczenie krok po kroku tak jak ja
napisałam wyżej.
Z góry bardzo dziękuję
23 sty 03:38
Bleee: Wylicz jeszcze raz t.
Winna wyjść t = − 1/3 o ile się nie mylę.
23 sty 08:49
Bleee:
Chociaż nie, dobrze. +1/3
23 sty 08:51
Ekierka33: I właśnie potem z jakiegoś powodu wychodzi zły wynik i dlatego jestem już głupia
23 sty 17:01
Bleee: Punkt P'(−1, − 1,1) nie należy do prostej − − − − 1 +3 − 3 − 5 ≠ 0 (pierwsze równanie)
A nawet jeśli by należał to jakim cudem
23 sty 17:32
Mila:
l: x−3y−3z−5=0
x+3z−2=0
===========
z=t, t∊R
x−3y=5+3t
x=2−3t
=====
l:
x=2−3t
y=−1−2t
z=t, t∊R
k
→=[−3,−2,1] wektor kierunkowy prostej
2) A=(2−3t,−1−2t,t)− dowolny punkt prostej l
P = (3, −1, −11)
PA
→⊥k
→
PA
→=[−1−3t,−2t,11+t]
[−1−3t,−2t,11+t]o [−3,−2,1]=0
t=−1
A'=(5,1,−1) − rzut punktu P na prostą, środek PQ
Q=(x,y,z)
Q=(7,3,9)
Spr.
Zaraz znajdę błąd w Twoich obliczeniach
23 sty 17:51
Mila:
PP' →= (2−9t−3,−1−6t+1, 3t+11) ⇒ (−1−9t , −6t , 3t+11)
Teraz licz
23 sty 17:55
Ekierka33: Mila, nie bardzo rozumiem Twój zapis x−3y=5+3t, nie rozumiem dlaczego tak zrobiłaś?
Próbowałam sama jeszcze raz z poprawionym PP'
→ ale nadal wychodzi źle. Zaczynam się poddawać
23 sty 18:33
Mila:
Twój sposób też dobry. Popraw ten błąd i wyjdzie.
Zaraz wyjaśnię: z równania krawędziowego przechodzę do parametrycznego tak:
Masz układ równań:
1) l: x−3y−3z−5=0
x+3z−2=0
(dwa równania , 3 niewiadome− rozwiązań jest nieskończenie wiele)
2) Ustalam, że z traktuję jako parametr:
z=t
x−3y−3t−5=0
x+3t−2=0
===⇔
3) z=t,
x−3y=3t+5
x=2−3t
===
4) teraz podstawiam do I równania
2−3t−3y=3t+5⇔y=−1−2t
=============
l:
x=2−3t
y=−1−2t
z=t
t∊R
[−3,−2,1] || [−9,−6,3]
23 sty 18:57
Mila:
DokończyćTwoim sposobem? Niewiele się różni od mojego.
23 sty 18:59
Mila:
4. Wyznaczam P'
P'=(2−9t, −1−6t, 3t)
P=(3, −1, −11)
PP'=[2−9t−3, −1−6t+1, 3t+11]=[−1−9t,−6t,3t+11]
k
→=[−9,−6,3]
[−9,−6,3]o [−1−9t,−6t,3t+11]=9+81t+36t+9t+33
126t+42=0
P'=(2+3, −1+2, −1)=(5,1,−1)− rzut punktu P na prostą, środek PQ
Q=(x,y,z)
| | x+3 | | −1+y | | −11+z | |
5= |
| , 1= |
| , −1= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
10=x+3
2=−1+y
−2=−11+z
=====
x=7
y=3
z=9
Q=(7,3,9)
spr.
PQ
→=[7−3 , 3 +1, 9+11]=[4,4,20]
[4,4,−2]o [−9,−6,3]=−36−24+60=0
wszystko się zgadza.
23 sty 19:17
Ekierka33: Ojej, faktycznie

BARDZO CI DZIĘKUJĘ MILA
23 sty 20:20
Mila:
Chyba powinnaś trochę pospacerować, za długo siedzisz w domu

Powodzenia w dalszych zmaganiach z GA.
23 sty 20:49