Układ równań liniowych
Krystek12: Układ równań liniowych
5x1−2x2−x3=3
−3x1−3x2+3x3=−6
Proszę o pomoc
23 sty 00:45
ite: Polecam swój pomysł
396003.
Chochlik taki że w drugim równaniu po dzieleniu przez 3 powinno być −2.
23 sty 10:08
Krystek12: Jakim sposobem,mi wychodzi
−4x1+4x2+4x3=−12
I jak wyznaczyć z tego parametr?
23 sty 10:48
ite:
5x1−2x2−x3=3
−3x1−3x2+3x3=−6 // :3
5x1−2x2−x3=3
−x1−x2+x3=−2
−−−−−−−−−−−−−−
4x1−3x2=−6
i teraz parametr, można przyjąć np. x1=s
23 sty 11:25
ite: * 4x−1−3x2=1
23 sty 11:26
Krystek12: Rozwiązałem ale nie wiem czy prawidłowo
x1=1+3/7 razy x3
x2=1+4/7 razy x3
x3=x3
23 sty 12:17
ite: Wystarczy wstawić wynik do wyjściowych równań.
Nie chodziło może o zapis rozwiązań z pomocą parametru?
23 sty 14:41