Równanie zespolone
Lancelot: Czy ktoś wie jak z postaci algebraiczne liczby zespolonej obliczyć to równanie ?

z
2 − (2+1)z −1+7i =0
Dochodzę do porównania części Re oraz Im

ale równania nie da się rozwiązać:
x
2 −y
2 +y −1−2x=0
2xy−2y−x+7 =0
Proszę o jakąkolwiek wskazówkę ^^
23 sty 00:16
Des: Δ?
23 sty 00:33
Lancelot: Ale z postaci algebraicznej mam to zrobić
23 sty 01:13
piotr: z
2 − (2+i)z −1+7i =0
Δ = 7 − 24 i
√Δ = 4 − 3 i
23 sty 10:21
Mariusz:
(x+yi)
2−(2+i)(x+yi) −1+7i=0
x
2−y
2+2xyi −(2x+2yi+xi−y)−1+7i=0
x
2−y
2−2x+y−1=0
2xy−2y−x+7=0
2y(x−1)−x+7=0
4x
2−4y
2−8x+4y−4=0
| | (x−7)2 | | 2x−14 | |
4x2− |
| −8x+ |
| −4=0 |
| | (x−1)2 | | x−1 | |
(4x
2−8x−4)(x−1)
2−(x−7)
2+(2x−14)(x−1)=0
4((x−1)
2−2)(x−1)
2−(x
2−14x+49)+(2x
2−16x+14)=0
4(x−1)
4−8(x−1)
2+x
2−2x−35=0
4(x
4−4x
3+6x
2−4x+1)−8(x
2−2x+1)+x
2−2x−35=0
4(x
4−4x
3+6x
2−4x+1)−7x
2+14x−43=0
4x
4−16x
3+17x
2−2x−39=0
(4x
4−16x
3)−(−17x
2+2x+39)=0
(4x
4−16x
3+16x
2)−(−x
2+2x+39)=0
(2x
2−4x)
2−(−x
2+2x+39)=0
| | z | | z2 | |
(2x2−4x+ |
| )2−((2z−1)x2+(−4z+2)x+ |
| +39)=0 |
| | 2 | | 4 | |
2z−1=0
| | 1 | | 1 | | 624 | |
(2x2−4x+ |
| )2−( |
| + |
| )=0 |
| | 4 | | 16 | | 16 | |
| | 1 | | 25 | |
(2x2−4x+ |
| )2−( |
| )2=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 13 | |
(2x2−4x−6)(2x2−4x+ |
| )=0 |
| | 2 | |
(x
2−2x−3)(4x
2−8x+13)=0
8
2−4*4*13 < 0
x
2−2x−3=0
(x
2−2x+1−4)=0
(x−1)
2−4=0
(x−3)(x+1)=0
x=3 ∨ x=−1
x=3
y=−1
x=−1
y=2
z
1=3−i
z
2=−1+2i
23 sty 11:02