matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji
wpr:
1
cos x
lim (
−
)
x
sinx
x→0
22 sty 23:03
janek191:
= 0
22 sty 23:34
Mila:
sinx−xcosx
0
lim
x→0
= [
]
x*sinx
0
cosx−(cosx−x*sinx))
xsinx
=lim
x→0
=lim
=
sinx+x cosx
sinx+x cosx
sinx+xcosx
0
=lim
x→0
=
=0
2cosx−xsinx
2
22 sty 23:51