Kąty w trapezie
Kamil:

W trapezie ABCD boki |AB| i |CD| są podstawami oraz |CD| = 4, |AC| = 6. Ponadto
|<) DAC| = |<) ABC|. Wyznacz, jaką częścią pola trapezu ABCD jest pole trójkąta ACD.
Zakoduj wynik podając trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego
otrzymanego wyniku.
Wygląda na to, że pogubiłem się co do ustalenia odpowiednich kątów w opisanym trapezie.
Jestem pewny, że ∡DAC=∡ACB z kątów naprzemianległych. Z racji tego, że suma miar kątów
przyległych do jednego ramienia jest równa 180 stopni i, że suma miar kątów w trójkącie równa
jest
180 stopni to stwierdziłem, że ∡BAC=∡ACD (gdyby na rysunku nie było widać to ∡ACD=180−α)
Jednak wtedy ∡ADC=α, ale nie może tak być, ponieważ |CD| ≠ |AC| i nie może powstać trójkąt
równoramienny.
Z tego wynika, że mój tok myślenia odnośnie miar kątów jest błędny. Chciałbym Was prosić
o pomoc jak ruszyć to zadanie i dlaczego moje myślenie odnośnie miar tych kątów jest
niepoprawne.
22 sty 21:20
a@b:

Trójkąty ADC i ABC są podobne z cechy (kkk)
| 13 | |
P(ABCD)=P =P1+P2= |
| P2 |
| 9 | |
to:
|3|0|7|
22 sty 21:34
Kamil: Dziękuję bardzo. Mógłbym prosić jeszcze o wyjaśnienie dlaczego moja rozpiska kątów się nie
zgadzała?
22 sty 21:41
a@b:
Ajjj źle spojrzałam na Twój zapis
Dlaczego oznaczyłeś kąt BAC jako 180o−α ? ( a to nie jest prawdą
Oznaczam ten kąt jako β wtedy
wΔACD kąt DCA=β jako kąty naprzemianległe
22 sty 21:56
Kamil:

Poprzednio źle narysowałem ten trapez

W zeszycie te kąty mam oznaczone jako 180
o−2α
oczywiście.
Mój tok myślenia: Skoro |∡DAC|=|∡ABC|=α to z kątów naprzemianległych |∡ACB|=|∡DAC|=α. Więc
ΔABC jest równoramienny i |AB|=|AC|=6. Suma miar kątów w trójkącie wynosi 180
o więc
|∡BAC|=180
o−2α. Z kątów naprzemianległych |∡ACD|=|∡BAC|=180
o−2α zatem |∡ADC|=α. Więc
powstał kolejny trójkąt równoramienny na podstawie kątów, ale jedno ramię równe jest 4, a
drugie 6 więc gdzieś popełniłem błąd. Chciałbym zrozumieć co jest złego w moim rozumowaniu
22 sty 22:28
Kamil: Swoją drogą to odpowiedź do tego zadania to |4|0|0|
22 sty 22:59
a@b:
Sprawdź czy dobrze przepisałeś treść zadania
Napisz dokładnie tę treść
22 sty 23:12
Kamil: Treść jest ok, bo kopiowałem z PDFa. Prawdopodobnie pomylili się w odpowiedziach. Mógłbym
prosić jeszcze o wyjaśnienie dlaczego moje myślenie dotyczące kątów jest błędne?
23 sty 11:06
Mila:
∡ACB≠α
23 sty 19:21
Mila:
Wynik taki jak podała Eta.
Sprawdź treść i odpowiedź, może do innego zadania zobaczyłeś.
23 sty 19:22