matematykaszkolna.pl
Kąty w trapezie Kamil: rysunekW trapezie ABCD boki |AB| i |CD| są podstawami oraz |CD| = 4, |AC| = 6. Ponadto |<) DAC| = |<) ABC|. Wyznacz, jaką częścią pola trapezu ABCD jest pole trójkąta ACD. Zakoduj wynik podając trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku. Wygląda na to, że pogubiłem się co do ustalenia odpowiednich kątów w opisanym trapezie. Jestem pewny, że ∡DAC=∡ACB z kątów naprzemianległych. Z racji tego, że suma miar kątów przyległych do jednego ramienia jest równa 180 stopni i, że suma miar kątów w trójkącie równa jest 180 stopni to stwierdziłem, że ∡BAC=∡ACD (gdyby na rysunku nie było widać to ∡ACD=180−α) Jednak wtedy ∡ADC=α, ale nie może tak być, ponieważ |CD| ≠ |AC| i nie może powstać trójkąt równoramienny. Z tego wynika, że mój tok myślenia odnośnie miar kątów jest błędny. Chciałbym Was prosić o pomoc jak ruszyć to zadanie i dlaczego moje myślenie odnośnie miar tych kątów jest niepoprawne.
22 sty 21:20
a@b: rysunek Trójkąty ADC i ABC są podobne z cechy (kkk)
 4 2 
w skali k =

=

6 3 
 P1 4 
to

=k2 ⇒ P1=

P2
 P2 9 
 13 
P(ABCD)=P =P1+P2=

P2
 9 
to:
P1 4 

=

≈0,30769
P 13 
|3|0|7|
22 sty 21:34
Kamil: Dziękuję bardzo. Mógłbym prosić jeszcze o wyjaśnienie dlaczego moja rozpiska kątów się nie zgadzała?
22 sty 21:41
a@b: Ajjj źle spojrzałam na Twój zapis Dlaczego oznaczyłeś kąt BAC jako 180o−α ? ( a to nie jest prawdą Oznaczam ten kąt jako β wtedy wΔACD kąt DCA=β jako kąty naprzemianległe
22 sty 21:56
Kamil: rysunekPoprzednio źle narysowałem ten trapez W zeszycie te kąty mam oznaczone jako 180o−2α oczywiście. Mój tok myślenia: Skoro |∡DAC|=|∡ABC|=α to z kątów naprzemianległych |∡ACB|=|∡DAC|=α. Więc ΔABC jest równoramienny i |AB|=|AC|=6. Suma miar kątów w trójkącie wynosi 180o więc |∡BAC|=180o−2α. Z kątów naprzemianległych |∡ACD|=|∡BAC|=180o−2α zatem |∡ADC|=α. Więc powstał kolejny trójkąt równoramienny na podstawie kątów, ale jedno ramię równe jest 4, a drugie 6 więc gdzieś popełniłem błąd. Chciałbym zrozumieć co jest złego w moim rozumowaniu emotka
22 sty 22:28
Kamil: Swoją drogą to odpowiedź do tego zadania to |4|0|0|
22 sty 22:59
a@b: Sprawdź czy dobrze przepisałeś treść zadania Napisz dokładnie tę treść
22 sty 23:12
Kamil: Treść jest ok, bo kopiowałem z PDFa. Prawdopodobnie pomylili się w odpowiedziach. Mógłbym prosić jeszcze o wyjaśnienie dlaczego moje myślenie dotyczące kątów jest błędne? emotka
23 sty 11:06
Mila: ∡ACB≠α
23 sty 19:21
Mila: Wynik taki jak podała Eta. Sprawdź treść i odpowiedź, może do innego zadania zobaczyłeś.
23 sty 19:22