Prawdopodobieństwo klasyczne
Patryk: Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadła nam parzysta liczba oczek, rzucamy monetą. Jeśli wypadła
nam nieparzysta liczba oczek, rzucamy jeszcze raz kostką. Opisz przestrzeń wszystkich zdarzeń
elementarnych. Wyznacz zbiór zdarzeń sprzyjających zdarzeniu, że w całym doświadczeniu
wyrzucimy chociaż raz parzystą liczbę oczek i oblicz jego prawdopodobieństwo.
Udało mi się obliczyć ,że Ω = 15 to są wszystkie możliwości.Teraz nie wiem skąd wzieli ,aż 19
zbiórów zdarzeń sprzyjających zdarzeniu.
Wynik wynosi 285.
Może mi ktoś wyjaśnić ten zbiór A (19)?
Z góry dziękuję
22 sty 20:41
Patryk: Już rozwiązałem
22 sty 20:49
wmboczek: 6 zdarzeń koska−moneta
18 zdarzeń kostka−kostka
P=(6+9)/24
Na pewno treść dobra?
22 sty 20:54
Patryk: Treść dobra tylko na złą odpowiedź spojrzałem

(głupek)
22 sty 20:57
wmboczek: Przy czym z drzewka wychodzi P=0.75 bo zdarzenia nie są równoprawdopodobne
22 sty 21:00
Mila:

A−Wyrzucono choć raz parzystą liczbę oczek
A={(2,0),(2,R) , (4,O),(4,R),(6,O),(6,R),(1,2),(1,4),(1,6),(3,2),(3,4),(3,6),(5,2),(5,4),(5,6)}
|A|=15
Zdarzenia nie są jednakowo prawdopodobne. Liczę P(A) z drzewka>
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| +3* |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 6 | |
22 sty 21:04
Mila:
Ω={(1,1),(1,2),(1,3), (1,4),(1,5),(1,6),(2,O),(2,R), wypisuj dalej sam
22 sty 21:08
Patryk: Dziękuję za rozwiązania ,ale tak jak wcześniej napisałem już udało mi się dojść do poprawnej
odpowiedźi samemu
22 sty 21:09