Dowod
T:

Na przyprostokątnych AC i BC trojkata prostokątnego ABC zbudowano, na zewnątrz trojkata
kwadraty ACDE i BFGC. Odcinek AF przecina przyprostokątną BC w punkcie L, a odcinek BE
przecina przyprostokatna AC w punkcie K
| KP | | LP | |
| = |
| → KP * PB = LP * AP → BK = AL, czyli odcinek KC = LC ⇔ gdy AC = BC? |
| AP | | PB | |
Da się jakość wykazać AC = BC? Dobry sposób myślenia?
22 sty 20:16
22 sty 20:27
T: Tak, tylk zastanawiam się czy moim sposobem dałoby się to jakoś udowodnić, tzn czy dałoby się
udowodnić ze ac = BC?
22 sty 20:28
Mila:
Podaj polecenie do zadania.
Czy masz w treści podane, że prostokątny ΔABC jest równoramienny , czy dowolny dowolny.
22 sty 20:31
a7: ale w zadaniu z 20:27 AC niekoniecznie równa się BC, jedynie jest wykazane, że KC=LC, a to nie
to samo
22 sty 20:32
T: Polecenie to udowodnij iż KC = LC
22 sty 20:35
T: Tak, stad moje pytanie czy da się jakoś wykazać ze AC = BC
22 sty 20:36
a7: AC i BC mogą być dowolnymi przyprostokątnymi
22 sty 20:37
T: Mamy dwa trójkąty prostokątne ALC i BCK skoro BK = AL to KC = AC ⇔ AC = BC
22 sty 20:51
T: ktoś cos?
22 sty 21:13
Mila:
ΔACL∼AGF⇔
| CL | | GF | | CL | |
| = |
| ⇔ |
| {a}{a+b} |
| AC | | GA | | b | |
|KC|=|CL|
========
|BK
2=|AL|
2 tylko wtedy gdy a=b czyli dla prostokątnego równoramiennego ΔABC !
22 sty 21:41
T: Dzięki!
22 sty 21:43