Dowód
Justyna: Dzień dobry
mam za zadanie dowieść, że
x − x2/2 < log 1+x
i jak bym się do tego nie brała nie wychodzi mi
22 sty 19:56
PW: log1 = 0, wiec pomyśl o nawiasikach.
22 sty 19:58
Justyna: Czy zrobienie tego tak
x = 1/y
loge (1+1/y) = y
bo w sumie tak wychodzi?
22 sty 20:00
Justyna: Nie rozumiem o jakich nawiasikach jest mowa
22 sty 20:05
PW: Źle zapisałaś treść zadania (potrzebne są nawiasy).
22 sty 20:06
Justyna: ahhhhh tak, czepianie się gdy każdy rozumie o co chodzi
22 sty 20:07
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużej litery U:
U{licznik} {mianownik} bez spacji miedzy klamrami.
Zapisz poprawnie treść zadania.
22 sty 20:09
PW: Pas
22 sty 20:09
Mila:
Justyno, nie wiadomo co jest w liczniku a co w mianowniku.
Na egzaminie , na klasówce dostaniesz za taki zapis 0 punktów.
22 sty 20:10
Justyna: Czepiasz się za coś innego teraz, nie rozumiem, ok można powiedzieć: na przyszłość zapisz to
tak i tak, wtedy będzie czytelniejsze"
ale nie polska mentalność woli uuu uuu bo jak się zrobi tak to się nie zrozumie, śmieszne po
prostu
22 sty 20:13
Szkolniak: | | x2 | | x−x2 | |
Każdy wie o co chodzi? x−x2/2 może być równie dobrze równe x− |
| jak i |
| , więc |
| | 2 | | 2 | |
gdzie tu masz czepianie się?
22 sty 20:13
Mila:
Pas
22 sty 20:22
ABC:
Kontra
22 sty 20:24
Pytający:
Justyno, a czy ignorancja i pretensjonalność również wpisują się w polską mentalność?
Co do zadania, oto rozwiązanie:
x − x
2/2 < log 1+x
− x
2/2 < log 1
− x
2/2 < 0
x
2 > 0
x ≠ 0
Coś wymaga wyjaśnienia, czy wszystko jasne?
22 sty 21:29