Ekstrema funkcji 2 zmiennych
albi: Zbadaj ekstrema funkcji oraz je wyznacz jeżeli istnieją
f(x,y)=(x−y)2+(y−1)3
Przyznam szczerze że mam problem z funkcjami dla których wyznacznik wychodzi zero. Czy ktoś
mógłby podpowiedzieć co powinienem robić w takich przypadkach?
22 sty 19:11
jc: Przecież widać, że mamy minimum lokalne (globalne) dla x=y=1.
Jest to jedyne ekstremum rozważanej funkcji.
22 sty 19:24
albi: Ja tego nie widzę niestety, poza tym czemu (1,1) jest minimum globalnym jeżeli f(1,1) = 0 a np
f(0,0) = −1
22 sty 19:49
jc: Oj, przepraszam, nie zauważyłem, że tam jest 3, a nie 2.
W takim razie nie będzie żadnego ekstremum.
Załóżmy, że mamy ekstremum w punkcie (x0, y0).
f(x0+t, y0−t) < f(x0,y0) < f(x0+t, y0+t)
dla dowolnie małych dodatnich t. Sprzeczność.
A jak chcesz możemy sprawdzić studencką procedurę.
fx=2(x−y)
fy=−2(x−y)+3(y−1)2
fx=0, fy=0 daje x=y=1
fxx=2, fxy=−2,
fyy= 2 + 6(y−1)=2
wyznacznik = 0, cóż, ta metoda nie da odpowiedzi.
22 sty 20:50
albi: Mógłbyś dokładniej wytłumaczyć tą nierówność jeżeli można prosić
22 sty 21:03