nierownosc
Marcin: 100n2 < 2n
jak rozwiązać?
22 sty 19:03
Marcin:
22 sty 19:38
ABC:
jakie dokładnie masz polecenie? znaleźć najmniejszą liczbę naturalną spełniającą taką
nierówność?
22 sty 19:55
Marcin: tak
22 sty 20:02
ABC:
patrzysz że są dwie ważne nierówności
100*14
2=100*196=19600>16384=2
14
100*15
2=100*225=22500<32768=2
15
w zależności od tego jak upierdliwy jest ćwiczeniowiec jeszcze trochę musisz potłumaczyć
22 sty 20:15
Marcin: musiałem szacować bo nie można było korzystać z kalkulatorów i wyszło że n musi być ≥ 15
22 sty 20:44
ABC:
potęgi liczby 2 do 20 włącznie znałem na pamięć w wieku 11 lat
22 sty 20:57
Marcin: dokładną wartość?

podziwiam

ja z racji fachu (informatyka) znam "tylko" do 2
15
22 sty 21:05
ABC:
2
16 =65536 też ważna liczba, zapamiętaj
22 sty 21:08
Marcin: 
w każdym razie dziękuję za pomoc i dobrej nocy
22 sty 21:17