Równianie trygonometryczne
lembas: Witam, mam pytanie, gdzie robię błąd?
√3cosx=1+sinx. <0,2π>
(√3cosx−1)2=sinx2
3cosx2−2√3+1−1+cosx2=0
cosx(2cosx−√3)=0
Z tego wychodzi mi x=π/6 x=π/2 x=3/2π x=11/6π. W odp. Jest x=π/6 x=3/2π
Domyślam się, że przy podnoszeniu do kwadratu obustronnie trzeba wykonać założenia
22 sty 18:15
janek191: Tam powinno być
(cos x)2, (sin x)2
22 sty 18:18
wmboczek: TAK, dodatkowe rozwiązania powstają bo (−L)2=P2
zamiast założeń możesz też sprawdzić wyniki i odrzucić wadliwe, czasem tak jest łatwiej
22 sty 18:20
Jerzy:
W trzeciej linijce zjadłeś cosx.
22 sty 18:21
lembas: Czyli założenie powinno być √3cosx−1>0?
22 sty 18:26
lembas: Jak sprawdzić wyniki?
22 sty 18:33
Mariusz:
√3cosx=1+sinx
√3cosx−sinx=1
22 sty 19:39
Mila:
II sposób
√3cosx=1+sinx
√3cosx−sinx=1 /:2
| | π | | π | | 1 | |
cos |
| *cosx−sin |
| *sinx= |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 2π | |
x+ |
| = |
| +2kπ lub x+ |
| = |
| +2kπ |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
===================
22 sty 20:06