Udowodnij własność funkcji
Zbieg: Funkcja f jest ciągła i spełnia f(256)−f(2) = 7. Udowodnij, że istnieje takie x, dla którego
f(x2) = f(x) + 1
Zauważyłem, że:
f(256) − f(2) = 7 == f(28) = f(2) + 7, co przywodzi na myśl:
f(xn) = f(x) + (n−1)
Niestety, nie wiem, czy prawidłowo rozumuję oraz nie wiem, jak dokończyć dowód formalnie. :'(
Proszę o pomoc.
22 sty 17:51
ABC:
szkoda że nie ma ite , ona umie szybko sprawdzić czy to nie jest zadanie z aktualnie trwającego
konkursu
22 sty 18:29
Zbieg: Ten konkurs nazywa się studia. Mógłbym prosić o podpowiedź?
22 sty 19:16