matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji złożonej
Zbieg:
Proszę, sprawdźcie, czy prawidłowo obliczyłem pochodną:
1
f(x) =
ln(ln(x))
f'(x) = (ln(ln(x))
−1
)' = −(ln(ln(x)))
−2
*(ln(ln(x)))'
1
(ln(ln(x)))' =
*
1
x
ln(x)
Otrzymujemy:
1
−(ln(ln(x)))
−2
*
*
1
x
ln(x)
22 sty 17:31
Kamila:
Prawidłowo
f'(x)=−
1
ln(x)*ln(ln(x))
2
*x
22 sty 17:35
Zbieg:
Jeeej
22 sty 17:37