Bezwględna zbieżność
Zbieg: Proszę o sprawdzenie zadania z badania zbieżności szeregów:
Sprawdź, czy szereg
∑(cos(ln(
n+1n)) − nsin(
1n)) zbieżny
Szereg bezwzględnie zbieżny, gdy szereg
∑ |(cos(ln(
n+1n)) − nsin(
1n))| zbieżny.
Sprawdzam, do czego dążą poszczególne elementy:
n →
∞
sin(
1n) →
∞ z kryterium porównawczego:
π2n≤sin(n)≤n, zatem:
∑sin(
1n)≥
π2∑
1n
Porównuję zbieżność
cos(ln(
n+1n))
ln(
n+1n) = ln(1+
1n)
Element
1n→0, dlatego (1+
1n) → 1, czyli ln(1) = 0
cos(0) = 1
Otrzymujemy 1 odjąć
∞ ⇒ szereg rozbieżny ⇒ nie jest zbieżny bezwzględnie
Bardzo proooszę o wszelkie uwagi i wskazówki
22 sty 17:03
Zbieg: Pomooocy :c
22 sty 18:25
jc:
n2 (cos ln(1+1/n) − n sin 1/n) →−1/3 (sprawdź)
Wniosek: szereg zbieżny (bezwzględnie).
22 sty 19:20
Zbieg: Jc, nie widzę, jak znalazłeś tę odpowiedź. Mógłbyś wytłumaczyć?
22 sty 19:37
jc: Kryterium porównawcze w wersji granicznej.
an, bn >0
an / bn →g > 0, ∑an zbieżny ⇔ ∑bn zbieżny
22 sty 19:41
Zbieg: Dlaczego n2? Co definiujesz jako an i bn?
22 sty 20:08
Zbieg:
22 sty 21:55
Zbieg: Co, jesli cos−−>1 i sin−−>1? 1−1 =0 czyli zbiezny bezwzględnie?
22 sty 23:12
ABC:
RTFM , masz takie braki że nie ma sensu ci tłumaczyć
22 sty 23:17
jc:
an=n sin (1/n) − cos ln (1+1/n), bn=1/n2
an/bn →1/3
22 sty 23:17
Zbieg: Dziękuję, ABC, za uwagę, ale nie wskazałeś, co stanowi największy błąd w moim rozumowaniu.
Rozumiem, jc, ideę zastosowania krytetium granicznego, jednak przyznam, że w swoich rachunkach
nie widzę Twoich 1/3. Widzisz mój sposób analizowania − proszę, wskaż, co stanowi błąd, przez
który nie widzę 1/3.
22 sty 23:48