trygonometria
ORZEŁ: Tym razem ja potrzebuje pomocy

−
trygonometria prosze o pomoc w dokończeniu
dla jakich m równanie ma przynajmniej jedno rozwiazanie
sin
4x−cos
4x= 6m − cos
2x
po przekształceniu tego równania otrzymałem
2sin
4x−2sin
2xcos
2x=6m
korzystam z jedynki
4sin
4x−2sin
2x=6m
2sin
4x−sin
2x−3m=0
równanie ma co najmniej jedno rozwiazanie gdy
Δ≥0
i brakuje mi kolejnego założenia domyślam się że byćmoże chodzi o ograniczony zbiór wartości
lecz nie mam pomysłu. Prosze o pomoc
| | 1 | | 1 | |
poprawna odp <− |
| , |
| > |
| | 24 | | 3 | |
23 lut 21:20
Godzio: dobrze przepisany przykład ? bo mi wyszło tak:
(1−cos2x)2 − cos4x + cos2x = 6m
(1−cos2x)2 + cos2x(−cos2x+1) = 6m
(1−cos2x)2 + cos2x(1−cos2x) = 6m
(1−cos2x)(1−cos2x + cos2x) = 6m
1 − cos2x = 6m
sin2x = 6m
23 lut 21:36
Godzio: i tak samo bazując na sin
sin4x − (1−sin2x)2 + 1−sin2x = 6m
sin4x − 1 +2sin2x − sin4x + 1 − sin2x =6m
sin2x = 6m
23 lut 21:40
ORZEŁ: ah, źle przepisałem przykład, przepraszam jeżeli kogoś wprowadziłem w bład

sin
4x−cos
4x=6m−cos
22x
23 lut 22:36
ORZEŁ: ?
23 lut 22:50
ORZEŁ: odświeżam
23 lut 23:12
ORZEŁ: czy potrafi ktoś pomóc
23 lut 23:18
ORZEŁ: ?
23 lut 23:42
s:
∩
| |
| |
| |
| |
O O
8====∌
23 lut 23:54
ORZEŁ: nudzi ci sie
23 lut 23:57
Sabin:
po pierwsze, Δ mozesz liczyc wtedy gdy zrobisz sobie rownanie kwadratowe.
Czyli podstawiamy t = sin2x i rownanie sprowadza sie do:
2t2 − t − 3m = 0
Δ ≥ 0 to pierwszy warunek, z postaci t wynika, ze 0 ≤ t ≤ 1 czyli ostatecznie
Δ ≥ 0
t ≥ 0
t ≤ 1
Rozwiaz warunek na te nierownosci, powinienes dostac to co chcesz.
24 lut 00:05
Julek:
Twoje przyrodzenie nie należy do dziedziny

sin
4x−cos
4x= 6m − cos
2x
Wiemy, że cos
2x = 1 − sin
2x, więc...
sin
4x − (1−sin
2x)
2 = 6m − 1 + sin
2x
sin
4x − (1 − 2sin
2x + sin
4x) = 6m − 1 + sin
2x
sin
2x = 6m
Teraz wiemy, że sinx ∊ <−1;1>, więc...
sin
2x ∊ < −1;1>
24 lut 00:09
ORZEŁ: no tak, ale w jaki sposób rozwiazać
sin
2x≤1

Pomożesz
24 lut 00:09
ORZEŁ: Julku niestety na poczatku popełniłem bład w zapisie który później skorygowałem
sin4x−cos4x=6m−cos22x
24 lut 00:12
Julek:
świetnie! Dopiero teraz zauważyłem, że źle przykład zapisałeś

sin
4x−cos
4x=6m−cos
22x
sin
4x−cos
4x=6m−(cos2x)
2
sin
4x−cos
4x=6m−(1−2sin
2x)
2
sin
4x−(1−sin
2x)
2=6m−(1−2sin
2x)
2
2sin
2x =6m +4sin
2x − 4sin
4x
4sin
4x − 2sin
2x − 6m = 0
t = sin
2x, t∊<−1;1>
4t
2 − 2t − 6m = 0
Δ
t≥0
4 − 96m ≥ 0
4 ≥ 96m
24 lut 00:15
ORZEŁ: no właśnie do tegi ja też doszedłem ( zapisałem to ) tylko teraz co dalej, bo odpowiedz do
zadania jest troche inna. Trzeba skorzystać zapewne z własności że sin jest od <−1 , 1>
24 lut 00:17
Julek:
No stary...
sin2x ≤ 1
to jest to samo co
|sinx| ≤ 1
sinx ≤ 1 ⋀ sinx ≥ − 1
więc sinx∊<−1;1>
24 lut 00:17
Julek: a jaką masz odpowiedź ?
24 lut 00:18
24 lut 00:20
Sabin:
Nie rozwiązujesz równania 0 ≤ sin2x ≤ 1 tylko 0 ≤ t ≤ 1
Wypisujesz wzory na pierwiastki t1 i t2 i wtedy:
0 ≤ t1 ≤ 1 lub 0 ≤ t2 ≤ 1
24 lut 00:24
Julek:
Myślę, że to mogą być wzory Viete'a
t
1 ≤ 1
t
2 ≤ 1
t
1 ≥ −1
t
2 ≥ −1
Wykorzystaj tę nierówności i sprowadź do postaci iloczynu i sumy dwóch pierwiastków i zastosuj
| | −b | | c | |
wzorki Viete'a ( dla x1 + x2 = |
| , dla x1x2 = |
| )
|
| | a | | a | |
Jeśli będziesz miał kłopoty to pisz, a jutro Ci odpowiem. Tymczasem zwijam się i dobranoc
24 lut 00:26
ORZEŁ: właśnie tak zrobiłem i zastanawia mnie jedna rzecz
0 ≤1−
√1+24m≤ 4
−1 ≤ −
√1+24m≤ 3 i teraz dalej sie zastanawiam czy to dobrze robie
1≥
√1+24m ≥ −3 i ten moment − podnosze do kwadratu
1≥ 1+24m ≥
0
m=0 ten przypadek mnie tylko zastanawia
24 lut 00:30
Sabin:
Rozbijasz na 2 nierówności,
1.≥ √1+24m => m ≤ 0
√1+24m ≥ −3 => spełnione dla m ∊ Dm, czyli m ≥ −124
z tego przypadku masz m ∊ < −124, 0 >
Robisz drugi przypadek, bierzesz sumę zbiorów i po ptakach.
24 lut 00:35
Sabin:
Mała poprawka, w pierwszej nierówności oczywiście m ≤ 0 i m ≥ −1/24
24 lut 00:35