Równanie różniczkowe
Mokry: Równanie różniczkowe z warunkiem brzegowym:
a) y' sinx siny = cosx cosy y(pi/2)=1
b) xy'=y
3 + y y(1)=1
Mam mały problem bo na lekcjach zawsze ładny y wychodził i było wiadomo co robić, a tutaj z
tego co mam obliczone y zawsze jest w jakiejś funkcji i nie wiem czy dobrze to rozwiązuje.
w a) wyszło mi że 1/cosy=sinx * C , czyli rozw. szczegółowe to 1/cosy = sinx * (1/cos1)

w b) mam ln(x) + C = ln(y)−0,5ln(y
2 +1) czyli rozw. szczegółowe to ln(y)−0,5ln(y
2 +1) =
ln(x) − 0,5ln(2)
Dobrze to rozumiem ?
Mariusz:
Równanie o rozdzielonych zmiennych
y' sinx siny = cosx cosy
−ln|cosy|=ln|sinx|−ln|C|
ln|cosy|=−ln|sinx|+ln|C|
sinx cosy = C
cos(1)=C
sinx cosy = cos(1)
no chyba że chcesz mieć jawną postać funkcji y(x)
Drugie równanie też jest o rozdzielonych zmiennych
b) xy'=y
3 + y y(1)=1
| (1+y2)−y2 | | dx | |
| dy= |
| |
| y(y2+1) | | x | |
2ln|y|−ln|y
2+1|=2ln|x|+ln|C|
x=1 , y=1