Wyjasnienie wzoru na całkowanie przez części
Marcin: Mam pytanie odnośnie wzoru całkowania przez części.
∫ f(x) * g'(x) dx = f(x) * g(x) − ∫ f'(x) * g(x) dx
Jeżeli mam zadanie:
oblicz całkę ∫x cos(x) dx
to podstawiając do wzoru mam:
∫x cos(x) dx = ∫ f(x) * g'(x) dx = f(x) * g(x) − ∫ f'(x) * g(x) dx
czy
∫x cos(x) dx = f(x) * g(x) − ∫ f'(x) * g(x) dx
Chodzi mi o to f(x) i g'(x).
Czy w zadaniu ∫x cos(x) dx
cos(x) jest równy g(x) czy g'(x) (według wzoru)?
22 sty 13:37
jc: Po lewej stronie pod całką jest iloczyn funkcji i pochodne, po prawej podobnie, tylko pochodna
jest przy drugiej funkcji. Dlatego musisz lewą stronę zapisać w odpowiedniej postaci.
∫x cos x dx = ∫ x (sin x)' dx = ...
i stosujesz wzór
22 sty 14:12