Pole obszaru ograniczonego krzywymi
dorka123: Mam problem z obliczeniem pola ograniczonego krzywymi:
y=x+1, 2y=−3x+12, osią OX
Ograniczenie wychodzi mi od −1 do 4, wynik powinien wyjść 7,5,. Błagam pomóżcie :<
22 sty 13:20
Jerzy:
22 sty 13:22
dorka123: A czy da radę z całką?
22 sty 13:29
Jerzy:
Da radę:
P = −1∫2(x+1)dx + 2∫4(−1,5x + 6)dx
22 sty 13:36
dorka123: A dlaczego tak ograniczamy? Cały czas robiłam ograniczenie od −1 do 4 dlatego mi nie
wychodziło.
22 sty 13:40
Bleee:
Bo zmienia się funkcja która 'ogranicza pole' − − − patrz wykres
22 sty 13:42
dorka123: Dziękuje, teraz rozumiem, po 5 próbach się udało
22 sty 13:53
dorka123: Jeszcze jedno pytanie, a jak będę liczyć takie pole?
y=x2, y=1/2x2, y=3x?
22 sty 14:16
Mila:

1) x
2=3x
x
2−3x=0
x=0 lub x=3
x
2−6x=0
x=0 lub x=6
3)
| | 1 | | 1 | |
P=0∫3 (x2− |
| x) dx+3∫6(3x− |
| x2) dx=... licz |
| | 2 | | 2 | |
22 sty 14:57