Układ równań
loczek_2_1: Witajcie, mam rozwiązać układy równań
a) s+y+z=3
−2x+2y+3z=3
−x+3y+4z=6
Policzyłam wyznacznik 3x3 ale wyszedł równy zero. Jak mam to policzyć?
To jest ten przypadek niejednorodnych równań
Kombinować z rzędów macierzy?
Przyznam się szczerze, że tak bardzo tego nie ogarniam więc liczę na podpowiedź czy coś
22 sty 12:21
loczek_2_1: W pierwszej linijce zamiast s to x ma być, mój błąd
22 sty 12:22
loczek_2_1: Jest ktoś? Pomoże mi ktoś z tym?
22 sty 13:25
ABC:
wybierz niezerowy wyznacznik 2x2 niewiadomą która do niego nie wchodzi przerzuć na drugą stronę
jako parametr
22 sty 14:49
loczek_2_1: Czyli mam wyznacznik 1 1
−2 2
i robię tak? : x+y=3− a
−2x+2y=3=3a
o to chodzi? I co dalej?
22 sty 15:36
ABC:
i normalnie rozwiązujesz dowolną metodą
x+y=3−z
−2x+2y=3−3z
2x+2y=6−2z
−2x+2y=3−3z
4y=9−5z
| | 12−4z−(9−5z) | | 3+z | |
x=3−z−y= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
i masz rodzinę rozwiązań z parametrem z: przykładowo dla z=1 dostajesz trójkę (1,1,1)
22 sty 15:47
loczek_2_1: Ooo no właśnie tak mi wyszło tylko inny parametr obrałam, wielkie dzięki.
Ale jak nie mam tej rodziny podanej to tylko chyba tak to zostawiam hmm?
A jak wyszło mi, że rząd macierzy głównej jest mniejszy niż rząd tej uzupełniającej czyli że
nie są równe
to układ sprzeczny więc nie ma rozwiązań to chyba taki wniosek wystarczy napisać?
22 sty 15:53
ABC: Jak sprzeczny to to tylko piszesz że sprzeczny. A gdyby dla macierzy 3x3 wspólny rząd wyszedł
1, to byłaby 2−parametrowa rodzina rozwiązań
22 sty 16:14
loczek_2_1: I co jak mam taki przykład, że :
3x+y=1
9x+3y=3
rzędy wyszły równe 1 więc mam coś takiego, że:
3x=1−z
9x=3−3z ?
Jak obliczyć z tego Wx i Wy?
22 sty 16:15
ABC: przykładowo
wybierasz wyznacznik niezerowy 3 wymiaru 1x1 , reszta na drugą stronę
drugie równanie nie obejmuje tego wyznacznika, odrzucasz
3x=1−y
| | 1−y | |
rodzina rozwiązań jednoparametrowa [ |
| ,y] gdzie y przebiega R |
| | 3 | |
22 sty 16:23
loczek_2_1: A jak będzie w przypadku, gdy rząd wyszedł równy 4 w obu macierzach i tyle samo jest
niewiadomych?
22 sty 16:52
loczek_2_1: Przykładowo
x+2y−z−u=−2
2x−3y−z+2u−1
4x−5y+2z+3u=5
x−y−z−u=−2
Policzyłam wyznaczniki, wyszło 51 w obu przypadkach więc rządy równe 4, 4 też są niewiadome...
22 sty 16:54
ABC:
jak to mówił mój wykładowca z informatyki wiele lat temu
RTFM!
− wiesz co to za skrót ? Read This F.... Manual

przeczytaj ten pieprzony podręcznik w końcu
wtedy jest dokładnie jedno rozwiązanie gdy rzędy są równe i są maksymalne możliwe
22 sty 16:58
loczek_2_1: Wiem że jest jedno rozwiązanie ale jak już jest więcej niewiadomych to mam problem z
ogarnięciem tego

Dalej nie bardzo rozumiem jak to policzyć
22 sty 17:00
ABC:
normalnie liczysz z rozwinięcia Laplace'a 5 wyznaczników jak chcesz wyznacznikami
jeśli jesteś na geodezji to powinnaś znać metodę liczenia wyznacznika 4x4 zwaną schematem
Gaździckiego
albo zastosuj metodę eliminacji Gaussa
22 sty 17:04
loczek_2_1: Nie jestem na geodezji więc nie wiem o czym mówisz

Możesz mi jaśniej napisać co mam
policzyć? Mam policzony wyznacznik glówny czyli 51 a teraz co? Wx, Wy itd? Nie ogarniam

Kurde
22 sty 17:21
ABC:
W
x, W
y,W
z, W
u masz jeszcze do policzenia
22 sty 17:22
ABC:
x=0, y=0, z=1, u=1 tyle powinno wyjść idę do Biedronki na zakupy papa
22 sty 17:25
loczek_2_1: Okej, dzięki. Zaraz policzę i sprawdzę czy tak mi wyszło. Udanych zakupów
22 sty 17:34
Mariusz:
x+2y−z−u=−2
2x−3y−z+2u−1
4x−5y+2z+3u=5
x−y−z−u=−2
1 2 −1 −1
2 −3 −1 2
4 −5 2 3
1 −1 −1 −1
w
2−2w
1
(dwójkę zapisujesz na boku , będzie ona potrzebna do utworzenia macierzy trójkątnej dolnej)
1 2 −1 −1
0 −7 1 4
4 −5 2 3
1 −1 −1 −1
w
3−4w
1
(czwórkę zapisujesz na boku , będzie ona potrzebna do utworzenia macierzy trójkątnej dolnej)
1 2 −1 −1
0 −7 1 4
0 −13 6 7
1 −1 −1 −1
w
4−w
1
(jedynkę zapisujesz na boku , będzie ona potrzebna do utworzenia macierzy trójkątnej dolnej)
1 2 −1 −1
0 −7 1 4
0 −13 6 7
0 −3 0 0
| | 13 | |
( |
| zapisujesz na boku , będzie ona potrzebna do utworzenia macierzy trójkątnej dolnej) |
| | 7 | |
1 2 −1 − 1
0 −7 1 4
0 0 29/7 −3/7
0 −3 0 0
| | 3 | |
( |
| zapisujesz na boku , będzie ona potrzebna do utworzenia macierzy trójkątnej dolnej) |
| | 7 | |
1 2 −1 − 1
0 −7 1 4
0 0 29/7 −3/7
0 0 −3/7 −12/7
| | 3 | |
(− |
| zapisujesz na boku , będzie ona potrzebna do utworzenia macierzy trójkątnej dolnej) |
| | 29 | |
1 2 −1 − 1
0 −7 1 4
0 0 29/7 −3/7
0 0 0 −51/29
Wypisujesz elementy macierzy L
Są to zapamiętane współczynniki użyte do eliminacji elementów macierzy
(najwygodniej będzie wypisać je kolumnami)
L=
1 0 0 0
2 1 0 0
4 13/7 1 0
1 3/7 −3/29 1
U=
1 2 −1 − 1
0 −7 1 4
0 0 29/7 −3/7
0 0 0 −51/29
LUx=B
L(Ux)=B
Niech Ux=y
Mamy zatem układ dwóch równań z macierzami trójkątnymi
Ly=B
Ux=y
x+2y−z−u=−2
2x−3y−z+2u=−1
4x−5y+2z+3u=5
x−y−z−u=−2
y
1=−2
y
2=3
1 2 −1 −1
0 −7 1 4
0 0 29/7 −3/7
0 0 0 −51/29
x
2=0
y = 0
23 sty 15:08
Mariusz:
Tutaj masz kod programu do rozwiązywania układów równań liniowych
https://pastebin.com/us5sBeBS
"jak to mówił mój wykładowca z informatyki wiele lat temu
RTFM!
"
ABC a jednak miałeś informatykę
Jak zrealizowałbyś odczyt danych z pliku
Ja do dej pory znalazłem jak wczytywać plik linia po linii do łańcucha
Jakiś czas temu wygrzebałem kompilator C# w systemie operacyjnym ale
jak dotąd nie znalazłem dobrego "manuala" do tego języka
23 sty 15:47