Granica
RobsoN: Pomoże ktoś? Mam z tym problem.
lim (𝑛3 + 7𝑛2 + 16𝑛 + 2)
𝑛→∞
22 sty 12:19
Jerzy:
| | 7 | | 16 | | 2 | |
= limn→∞n3(1 + |
| + |
| + |
| ) = ... |
| | n | | n2 | | n2 | |
A teraz ?
22 sty 12:26
Jerzy:
| | 2 | |
ostatni składnik sumy, to oczywiście |
| |
| | n3 | |
22 sty 12:27
RobsoN: Dasz rade wrzucić rozwiązanie? mi wyszło ∞
22 sty 13:48
Jerzy:
22 sty 13:51
RobsoN: Mam jeszcze problem z wyznaczeniem pochodnej funkcji: tu prosiłbym o całe rozwiązanie.
x2x−ex + ln(2x−ex)
22 sty 14:16
RobsoN: tam wyżej jest sam x.. jakis błąd wywala
22 sty 14:17
Jerzy:
| | 2x − ex − x(2 − ex) | | 1 | |
f'(x) = |
| + |
| *(2 − ex) |
| | (2x − ex)2 | | 2x − ex | |
22 sty 14:24
RobsoN: A mnie wyszło:
Czy to jest dobrze?
22 sty 16:05
RobsoN: odświeżam.
24 sty 09:46
Jerzy:
Prawie. W liczniku w ostatnim nawiasie ma być x + 2
24 sty 09:58