całki
Waldemar: Witam wszystkich
Mam zadanie "Wyznacz całki ogólne równań"
Trochę się w tym gubię. Mam wyznaczyć całkę ogólną równania niejednorodnego,
czyli sumę całki ogólnej równania jednorodnego i całki szczególnej równania niejednorodnego?
22 sty 00:29
Blee:
już dzisiaj pokazywałem podobne przekształcenie
y'*x
3 + 3y*x
2 = x
4
(y*x
3)' = x
4
jak wolisz (chociaż to zbyteczne na tym etapie), podstawienie:
t = y*x
3
więc: t' = x
4
22 sty 00:40
Mariusz:
@Blee ten sposób odpowiedzi nic nie daje bo tylko dy wiesz dlaczego akurat przez x
3
należy pomnożyć równanie
| | 3 | |
μ(x)y'(x)+ |
| μ(x)y=xμ(x) |
| | x | |
Teraz lewa strona równania musi przyjąć postać pochodnej iloczynu
więc musi zachodzić
22 sty 00:51