Punkt P=(x, x^2+2) leży wewnątrz kąta wypukłego ABC
Werka4097: Punkt P=(x, x2+2) leży wewnątrz kąta wypukłego ABC, gdzie A=(0,6), B=(2,0) i C=(4,12).
Niech f oznacza sumę kwadratów odległości punktu P od każdego z trzech punktów: A, B i C.
a) Wykaż, że f − jako funkcja zmiennej x, czyli pierwszej współrzędnej
punktu P − jest określona wzorem f(x)=3x4−21x2−12x+140
b) Wyznacz dziedzinę funkcji f
c) Wyznacz współrzędne takiego punktu P, dla którego funkcja f osiąga wartość najmniejszą.
Czy mógłby mi ktoś pomóc, to zadanie miałam na maturze próbnej w tym roku i jak podpunkt a)
był dla mnie prosty, to podpunkty b) i c) mnie powaliły, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak je
zrobić?
22 sty 00:04
Blee:

b) skoro sama funkcja f(x) nie ma żadnych 'zastrzeżeń' co do dziedziny, to jedyne co może nam
'popsuć' sytuację z dziedziną, to to że funkcja f(x) przecina którąś z półprostych
przechodzące przez (odpowiednio) punkty A i B bądź B i C
Jak widać na wykresie (musisz to jednak sprawdzić wyznaczając proste AB i BC) wszystko 'na
prawo' od C będzie poza dziedzina (czyli x<4) oraz zapewne będzie punkt styczności funkcji
g(x) = x
2 + 2 z pół prosta AB (miej więcej x = −1.5)
22 sty 00:49
Blee:
c) liczysz pochodną i szukasz ekstremum lokalnych funkcji f(x)
22 sty 00:49
Blee:

źle zaznaczyłem punkt A
b) dziedzina będzie ograniczona tylko do tych 'x' które są 'wewnątrz' kąta ABC (zauważ, że
dla x< ileś tam znowu funkcja znajdzie się 'wewnątrz' kąta)
22 sty 00:52