uzasadnienie funkcja liniowa
klaudia : podstawą trójkąta równoramiennego jest odcinek o końcach (0,0) i (a,0), gdzie a>0. Trzeci
wierzchołek trójkąta
należy do wykresu funkcji y=1x. Uzasadnij, że pole tego trójkąta nie zależy od wyboru
parametru a.
21 sty 22:14
Blee:
| | a | | a | | 2 | |
PΔ = |
| *h gdzie h = f( |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | | a | |
| | a | | 2 | |
tak więc PΔ = |
| * |
| = 1 ... kooooniec |
| | 2 | | a | |
21 sty 22:18
Blee:
ach ... dorzuć rysunek (układ współrzędnych ... przykładowy trójkąt ... wykres f(x) = 1/x ...
zaznacz h)
21 sty 22:19
klaudia : skąd się wzieło h= f(
a2=
2a
21 sty 22:34
Blee:
ZRÓB RYSUNEK
21 sty 22:35
Blee:

ponieważ wysokość w trójkącie równoramiennych "jest w POŁOWIE podstawy"
więc długość wysokości odpowiada wartości funkcji f(x) dla x = a/2 (czyli połowie podstawy)
21 sty 22:39
klaudia : | | 2 | |
ok, rozumiem. A później, |
| ? |
| | a | |
21 sty 22:43
Blee:
| | 1 | | a | | 2 | | 2 | |
f(a/2) = |
| = 1 : |
| = 1 * |
| = |
| |
| | a/2 | | 2 | | a | | a | |
21 sty 23:36