matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
Zenek:
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tego równania
y
y
y
y'cos
=
cos
−1
x
x
x
21 sty 22:12
Blee:
y
y
y
y'cos
−
cos
= −1 //:x
x
x
x
y'
y
y
y
1
cos
−
cos
= −
x
x
x
2
x
x
y'
y
(
−
)cos(y/x) = −1/x
x
x
2
zauważ, że:
y'
y
y
(
−
) = (
)'
x
x
2
x
więc zrobimy podstawienie:
y
t =
;
x
y'
y
t' =
−
<−−− czyli to co w nawiasie
x
x
2
i masz: t' * cost = − 1/x ciągnij dalej
21 sty 22:28
Zenek:
Dzięks
21 sty 22:47