calka nieoznaczona
piket: Witam, mam do wyliczenia taka calke nieoznaczona. Mam z nia problem bo zawsze jak robilem takie
zadania metoda podstawiania to za "t" obieralem zawsze mianownik a teraz bedzie prosciej tak z
licznikiem. Prosze o pomoc

∫(5x−2)
−−−−−−−−
∫x
2−36
21 sty 21:58
V: napisałeś ułamek z dwiema ∫∫ ale to nie są całki, bo nie ma różniczek dx
21 sty 22:15
Blee:
nie rób przez podstawienie ... rób rozkład na ułamki proste
21 sty 22:19
Blee:
albo jak wolisz:
| | 5x − 2 | | 5x | | 2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = |
| | x2 − 36 | | x2−36 | | x2−36 | |
| | 5 | | 2x | | dx | |
= |
| ∫ |
| dx − 2∫ |
| |
| | 2 | | x2−36 | | x2−36 | |
i masz w pierwszej całce podstawienie którego tak bardzo szukałeś
21 sty 22:21
21 sty 22:22