funkcje
milegodnia: dane są funkcje
f(x)=x2−2(m+3)x−3m+1
g(x)=−x2+2kx+2k−3
dla jakich wartości parametrów m i k wykresy funkcji f i g są symetryczne względem osi x?
21 sty 20:39
Blee:
sprawdź kiedy f(x) = g(−x)
21 sty 20:42
salamandra: wtedy gdy p=0
21 sty 20:43
Jerzy:
Wtedy,gdy są parzyste,czyli: f(−x) = f(x)
21 sty 20:43
milegodnia: A jak to zrobić?
21 sty 20:44
salamandra: Tfu, odwołuje, myslalem ze wzgledem osi y
21 sty 20:44
Blee:
wow ... względem osi OX

no to f(x) =
−g(x)
21 sty 20:46
milegodnia: tak, względem osi OX
21 sty 20:47
Blee:

oto przykładowe funkcje które spełniają warunek zadania (co nie znaczy że to są szukane f(x) i
g(x))
21 sty 20:48
milegodnia: czyli mam zmienić znaki w jednej z funkcji i przyrównać do siebie poszczególne elementy?
21 sty 20:53
Blee:
dokładnie
21 sty 20:54
Patryk: k = 7 i m = 4 ?
21 sty 20:59
Blee:
da
21 sty 21:33
Jerzy:
@Blee,przecierz to są dwa różne przykłady.
21 sty 21:43
Blee: Jerzy ... masz jedno zadanie
funkcja f(x) ma być symetryczna względem osi OX do funkcji g(x)
21 sty 21:54
Blee:
jak niby funkcja f(x) może być (sama ze sobą) symetryczna względem osi OX
21 sty 21:57