znajdź n
Rozszerzeniec: Witajcie mobilki,
ktoś chciałby się popisać wiedzą i mi pomóc pokazując drogę
Wyzwanie brzmi następująco:
Znajdź taką liczbę naturalną n, że rozwiązanie równania
f(x) = 0
leży w przedziale [n;n+1),jeśli
a) f(x) = 5
x + x
7 − 552000
b) f(x) = 575 lnx + 5x −22300
Z góry dzięki wielkie
21 sty 20:17
ABC:
w epoce przed komputerami to może i było wyzwanie
5
6+6
7=295561 <552000
5
7+7
7=901668>552000
n=6
x≈6,54493
21 sty 20:27
Rozszerzeniec: Dzięki dzięki,
doszedłeś do tego podstawiając na czuja czy można to zrobić jakoś sprytnie?
Analogicznie chciałbym zrobić b) ale no idea my friend
21 sty 20:39