Oblicz granicę funkcji
Sylwia: Cześć,
mam policzyć granicę ciągu
Cn = {cos(5n+2))/(n6}
Mam problem z tym cosinusem − będę wdzięczna za nakierowanie
21 sty 19:57
janek191:
−1 ≤ cos ( 5n +2) ≤1
21 sty 19:59
21 sty 19:59
Bleee:
Z tw. o 3 ciagach skorzystaj
−1 ≤ cos(5n+2) ≤ 1
21 sty 19:59
janek191:
Granica = 0.
21 sty 20:00
Sylwia: jeszcze jedna podpowiedź ?
Zastanawiam się czy mogę to zrobić tradycyjnie czyli wyciągnąć potęgę 6 i wówczas coś
przyrównać do zera zgodnie z definicją granicy
21 sty 20:01
Sylwia: Czyli wystarczy że napiszę
Z tw. o 3 ciągach
−1 ≤ cos(5n+2) ≤ 1
więc
Granica = 0
Tak?
21 sty 20:02
Bleee:
Po co? Po zastosowaniu szacowania masz granice:
Granice od razu piszesz. Nie trzeba przekształcać.
21 sty 20:02
Bleee:
Warto napisać całe wyrażenia, a nie tylko liczniki (ja jestem leniwy i pisze z komórki)
I pokazać że granice ograniczeń są równe 0 (napisać to), więc na mocy tw. o 3 ciagach granicą
cn także wynosi 0
21 sty 20:03
Sylwia: to jak to powinnam zapisać żeby było prawidłowo ?
21 sty 20:04
Bleee:
Napisałem jak. Dodatkowo na zajęciach/wykładzie na pewno mieliście pokazany przykład.
21 sty 20:05
janek191:
| | 1 | |
− 1 ≤ cos ( 5n +2) ≤ 1 / * |
| |
| | n6 | |
| | 1 | | 1 | |
lim [ − |
| ] = 0 i lim |
| = 0 |
| | n6 | | n6 | |
n→
∞ n→
∞
więc na mocy tw. o 3 ciągach lim c
n = 0
n→
∞
21 sty 20:15