help!
Wydi:

Na zewnątrz trójkąta prostokątnego ABC, w którym ∡ACB = 90° oraz AC = 5, BC = 12
zbudowano kwadrat ACDE (patrz rysunek). Punkt H leży na prostej AB i kąt ∡EHA = 90° .
Oblicz pole trójkąta HAE.
23 lut 21:07
kaś: trójkąt ABC i AEH są podobne AB = 13 AE = 5
pola figur podobnych "są w skali do kwadratu"
Więc PABC =30
PHAE=30 * (5/13)2
23 lut 21:19
Wydi: nie bardzo rozumiem stwierdzenie "są w skali do kwadratu".możesz wyjaśnić

23 lut 21:47
kaś: jeśli figury są podobne w skali k to ich pola są podobne w skali k2
23 lut 21:48
Wydi: faktycznie, zapomniałem o tym. Dzięki kaś
23 lut 21:49