Może ktoś ma ochotę to rozwiązać
Michael: Znajdź równanie płaszczyzny zawierającej punkt p (1,0,2) oraz prostą : x=t , y=t+1 , z=t+2
21 sty 18:11
Blee:
1) wyznaczasz dowolny punkt na prostej
2) wyznaczasz wektor zaczepiony w tymże punkcie który 'leży na' prostej
3) wyznaczasz wektor zaczepiony w tymże punkcie, w kierunku punktu p
4) iloczyn wektorowy tych wektorów daje Ci wektor normalny szukanej płaszczyzny
5) piszesz wzór płaszczyzny (mając jego wektor normalny)
21 sty 18:17
Michael: 3) wyznaczasz wektor zaczepiony w tymże punkcie, w kierunku punktu p
jak to zrobić?
myślałem żeby wyznaczyć 2 punkty na prostej i utworzyć wektory 2 wektory przechodzące przez te
punkty i zn nich wyliczyć wektor normalny
21 sty 18:37
Michael: ale nie jestem pewny tego wyznaczania punktu, można podstawić dowolną liczbę rzeczywistą pod t
i z tego wyliczyc 2 punkty np t=1, t=2
21 sty 18:39
Bleee: Wyznacz wektor z punktu A (ten na prostej) do punktu P.
Masz współrzędne punktów. Wyznaczanie wektorów miałeś w szkole średniej (albo gimnazjum)
21 sty 18:40
Bleee:
Tak. Podstawiaj jakieś t, np. t = 1
21 sty 18:43
Michael: czyli AP X V ?
21 sty 19:26
Blee:
tak
21 sty 19:37
Jerzy:
Tak,ten iloczyn to wektor normalny szukanej płaszczyzny.
@Blee,18:17 , po co punkt 2) ?
21 sty 19:38
Mila:

P= (1,0,2)
prosta
l:
x=t
y=1+t
z=2+t
A=(0,1,2)∊l
k
→=[1,1,1] − wektor kierunkowy prostej
AP
→=[1,−1,0]
n
→=[1,1,1] x [1,−1,0] =[1,1,−2]− wektor normalny szukanej płaszczyzny
π: 1*(x−1)+1*(y−0)−2*(z−2)=0
π: x+y−2z+3=0
============
21 sty 20:29