Kąty w ostrosłupie
Izkaaaaa: Hej. Załóżmy; że mamy ostrosłup prawidłowy czworokątny.
Czy kąt między krawędzią boczna a krawedzia podstawy nie jest taki sam jak kąt pomiędzy
krawędzią boczna a plaszczyzna podstawy?
21 sty 18:07
Blee:

nie. zauważ, że
| | H | | H | |
sinα = |
| natomiast sinβ = |
| ;gdzie b −−− bok ściany bocznej ; h −−−− wysokość |
| | b | | h | |
ściany bocznej
| | H | | H | |
aby α = β musi zajść sinα = sinβ czyli |
| = |
| czyli b = h  co jest NIEMOŻLIWE |
| | b | | h | |
21 sty 18:23
wmboczek: czerwony trójkąt źle, powinien być na ścianie bocznej
Kąty nie są równe, bo
cosα=półprzekątnej/b
cosβ=półboku/b
22 sty 09:43
a@b:
22 sty 12:06