matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka pomocy!
dorka123:
Wczora obliczyłam 30 całek wszystkie udały się bezbłędnie, dziś zaczynając całki ze skryptu utknęłam już na podpunkcie b. Mógłby mi ktoś pomóc? Metodą podstawienia, z góry dziękuje.
x−1
∫
dx
3x+1
21 sty 15:12
Saizou :
x−1
1
4
(3x+1)−
3
3
1
4
3
=
=
−
3x+1
3x+1
3
3x+1
21 sty 15:17
Jerzy:
1
4
dx
i dalej ..... =
∫dx −
∫
3
3
3x + 1
21 sty 15:25