Dany jest nieskończony ciąg (a_n), określony rekurencyjnie
Jolka: Dany jest nieskończony ciąg (a
n), określony rekurencyjnie:
a
1 = 0.5
| | 13*an | |
an+1= |
| , n≥1 |
| | 1+3+5+...+25 | |
Oblicz lim
→∞S
n gdzie S
n oznacza sumę n początkowych wyrazów (a
n).
Moje obliczenia:
b
k − ciąg arytmetyczny
b
1=1
b
k=25
r=2
b
k=b
1+(n−1)r
25=1+(n−1)*2 ⇒n=13
21 sty 15:10
Blee:
no i pięknie
21 sty 15:17
Blee:
i co dalej
21 sty 15:18
KF: Przecież rozwiązanie masz w internecie...
21 sty 15:18
Jolka: Właśnie nie wiem co dalej zrobić >.<
21 sty 16:41
Adamm:
to nie jest trudne by tego szukać w internecie
an = (1/13)n−1 a1
21 sty 18:10